Kako da sobne biljke prežive moj godišnji?

Slika prikazuje male biljke u različitim ukrasnim teglama grupiranje na drvenom stolu

Lito ide, mala, a mi se užurbano spremamo za godišnji odmor. Izvlačimo badiće, pakiramo torbe i trudimo se odraditi sve važne poslove na vrijeme kako bi nesmetano mogli uživati na plaži. Kućnog ljubimca vodimo sa sobom ili dajemo na čuvanje nekoj odgovornoj osobi, no što je s našim drugim živim sustanarima – biljkama?

Za sve one koji nemaju susjedu, prijatelja, brata ili sestru kojima mogu dati ključ u ruke i biljke na brigu, donosimo nekoliko trikova kako vam sobne biljke mogu ostati zdrave i sretne dok se ne vratite.

1. Smanjite im svjetlo i temperaturu

Ako se sjećate satova biologije, onda znate što je fotosinteza – biljka sunčevu svjetlost i vodu pretvara u šećere, ‘hranu’ za rast. Pri tome su količina svjetlosti i količina vode povezani – što više prirodne svjetlosti biljka dobiva, to će joj trebati više vode. Kako bi smanjili ‘žeđ’ biljaka dok vas nema, možete ih premjestiti malo dalje od izvora prirodnog svjetla. Odmaknite ih malo više prema unutrašnjosti sobe, navucite laganu zavjesu preko prozora ili djelomično spustite rolete (ako ih imate) – pazite pri tome da biljkama ne oduzmete svjetlo potpuno, već ga samo smanjite kako bi usporili ‘utošak’ vode. 

Neke sobne biljke možda i nećete morati premještati – razmislite o tome koliko ih često morate zalijevati. Ako neku biljku morate zalijevati svaki tjedan, a neće vas biti dva tjedna, onda je to biljka kojoj ćete premještanjem na mjesto koje je udaljenije od izvora svjetlosti produžiti vrijeme između dva zalijevanja. No ako imate biljku koju morate zaliti tek svaka dva tjedna, onda ju naravno ne morate premjestiti.

Ako se prostor gdje biljke stoje jako zagrijava pri ljetnim vrućinama, a imate klima uređaj s timerom, podesite ga tako da svakodnevno na kratko vrijeme rashladi prostoriju s biljkama. Time ćete spriječiti da voda koja se nalazi u teglici ispari brže zbog vrućine, a i biljkama će biti ugodnije. Pripazite naravno kao i obično da vam klima ne udara izravno u biljke. 

Ako imate neku prostoriju koja je ljeti ugodnija (na primjer soba orijentirana na sjever ili hladan hodnik s prozorom), biljke možete i privremeno premjestiti u tu prostoriju. 

Slika prikazuje dvije biljke u teglicama koje imju dva različita sustava za navodnjvanje. U lijevoj je plastična vrečica koja izgleda kao infuzija puna vode koja lagano vlaži supstrat biljke, u desnoj se nalazi Olla, posuda od gline koja se puni vodom i polako otpušta vodu u supstrat.

2. Dobro ih zalijte

Ako planirate biti odsutni tjedan dana ili manje, dovoljno je da temeljito zalijete svoje sobne biljke tik prije polaska. Pustite da višak vode iscuri iz teglice, tako da zemlja ostane vlažna, ali da biljke ne stoje u vodi što bi moglo dovesti do truljenja korijena.

Sobne biljke otporne na sušu poput sukulenata i kaktusa će biti sasvim u redu tjedan ili dva bez vode te ih stoga ne morate nužno zaliti prije odlaska. 

Ako vas neće biti doma više od cijelog tjedna, postoji nekoliko načina da zadržite vlagu u supstratu svojih sobnih biljaka:

– prekrijte zemlju na vrhu tegle s oblutcima, drvnom sječkom, vlažnim novinskim papirom ili nekim drugim materijalom za malčiranje kako bi što duže zadržali vlagu u supstratu

– napravite provizorni ‘staklenik’ – temeljito zalijte biljku, a zatim ju pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom koju ćete zalijepiti za rub tegle. Napravite nekoliko rupica u plastici kako bi biljka mogla disati i pripazite da plastika ne dodiruje lišće. 

– ubacite oblutke ili kamenčiće u tanjurić, napunite ga s vodom i postavite ga u blizinu ili ispod vaših sobnih biljaka – time ćete podići vlagu u zraku.

– grupirajte biljke; vlaga koja će isparavati iz biljaka će stvoriti vlažnu mikroklimu koja će dobro doći svim biljkama koje će se tako malo međusobno ‘vlažiti’.

– sami napravite ili uložite u neki sustav za navodnjavanje. Na internetu postoje razna uputstva kako napraviti sam svoj sustav za navodnjavanje na razne načine, a svi oni koji nemaju žicu za ‘uradi sam’ projekte mogu pomoći svojim sobnim biljkama infuzijom za biljke ili posudama za navodnjavanje Olla koje na prirodan način polako otpuštaju vlagu u supstrat.

Na slici se vidi prozirna infuzijska vrećica s natpisom "H2O plant life support ". Vrećica je upiknuta u zemlju u ukrasnoj teglici u kojoj je posađena monstera. Vrećica služi za navodnjavanje biljke. Pozadina slike je sive boje.

3. ‘Uspavajte’ svoje biljke

Kako bi vaše biljke trošile što manje energije (a time i vode) dok se ne vratite, bilo bi uputno ‘usporiti’ njihov metabolizam prije odlaska. Dobar savjet je da vaše sobne biljke prestanete gnojiti nekoliko tjedana prije odlaska kako im ne bi poticali rast. Dodatno ih možete lagano obrezati, odstraniti mrtvo lišće, a ako vaša biljka cvjeta, možete joj odrezati cvijet ili pupoljke kako bi dodatno smanjili energiju koju mora crpiti da bi uspijevala.  

Za sve prave putoholičare još jedan savjet za kraj – birajte za svoj prostor sobne biljke koje mogu dobro podnijeti duža razdoblja bez zalijevanja. Ako imate prozore na jug, to mogu biti kaktusi i sukulenti, ako imate manje svjetla odličan izbor su Sansevieria i Zamioculcas. Ultimativni šampioni u ‘preživljavanju’ bez zalijevanja ostaju naravno biljni terariji koje ćete morati zaliti svega nekoliko puta godišnje. Preko ljeta im je tek potrebno osigurati puno filtriranog svjetla i ugodnu sobnu temperaturu. 

Pametnim odabirom sobnih biljaka koje se uklapaju u vaš životni stil možete tako bez brige otputovati i uživati u godišnjem ispod nekih drugih palmi!

Slika prikazuje bolje okruglog kaktusa u krupnom planu ispred crne pozadine

P.S. Ako ćete biti odsutni dulje vrijeme (više od dva tjedna), a ne želite uložiti u neki sustav za automatsko zalijevanje, ipak će vam biti potrebna osoba koja je voljna zalijevati vaše sobne biljke dok vas nema. Bilo da se radi o susjedi, mami, frendici ili planirate angažirali profesionalca koji će se brinuti oko vaših biljaka, ostavite osobi jasne pisane upute ili ju provedite kroz svoju rutinu njege tjedan ili dva prije vašeg odlaska. Ako ste vlasnik puno biljaka, posao oko zalijevanja možete osobi znatno olakšati tako da biljke grupirate u prostoru ili ih označite naljepnicama u različitim bojama prema njihovim potrebama za vodom. Mjerači vlage Sustee mogu pritom biti od velike pomoći, osobito ako ste brigu oko biljaka prepustili nekome s malo iskustva ili osobi koja je sklona prezalijevanju biljaka jer pokazuju točno je li uopće došao pravi trenutak za zalijevanje sobne biljke. 

Sjetite se razveseliti vašeg čuvara biljaka nekim simpatičnim suvenirom, buteljom dobrog vina ili lijepom sobnom biljkom po povratku s putovanja (ovisno naravno o tome što osoba voli).