Sobne biljke & psi

slika prikazuje čupavog sivog psa u dućanu sa sobnim biljkama

Prije nego što u naš dom dovedemo novog četveronožnog ‘cimera’, pobrinut ćemo se da taj prostor za njega bude siguran – sklonit ćemo sve kablove i slične interesantne “žvakalice”, zaključati sredstva za čišćenje, postaviti dodatne ograde – razmišljat ćemo unaprijed gdje se kriju potencijalne opasnosti u našem domu. 

Pri tome postoji jedan dodatan aspekt o kojemu kao vlasnici kućnih ljubimaca trebamo razmisliti, a to je sigurnost naših biljaka. 

Postoje mnoge sobne i vanjske biljke koje možemo bez brige imati u svom domu, ali koliko god izgledale lijepo i bezopasno, neke biljke mogu biti baš opasne za pse ako “slučajno zalutaju” u njihovim njuškama. 

U ovom blogu ćemo objasniti na koji način biljke mogu biti štetne za kućne ljubimce, što možemo učiniti da smanjimo rizike, koji su najčešći simptomi trovanja, ali ćemo predstaviti i neke vrste biljaka koje bez brige možemo imati u svom domu uz kućne ljubimce.

Zašto su neke biljke otrovne?

Kemijski spojevi u stanicama korijena, lišća, kore i sjemenki služe biljkama kao obrana od napada insekata i životinja, tako da njihova toksičnost u prirodi ima važnu svrhu. Nažalost su ti isti spojevi jednako toksični i u našem domu pa mogu biti problematični ako ih kućni ljubimci progutaju ili dodirnu. 

Najčešće toksične tvari koje nalazimo u sobnim i vanjskim biljkama, a koje kod kućnih ljubimaca izazivaju trovanje su kristali kalcijevih oksalata i saponini.

Kristali kalcijevih oksalata mogu prouzročiti iritacije sluznice, bol u abdomenu, proljev i kolike, a neke popularne sobne biljke koje u svojim dijelovima sadrže te kristale su biljke iz rodova Alocasia, Dieffenbachia, Begonia, Caladium, Aglaonema, Epipremnum, Ficus, Philodendron i Monstera. 

Saponine možemo n.pr. naći u Aloe vera (osim u samom gelu koji se može konzumirati), Ilex (božikovina), Dracaena, Sansevieria (svekrvin jezik) – gutanje može između ostalog izazvati osjećaj pečenja u grlu i gastroenteritis, povraćanje, gubitak koordinacije…

Kućni ljubimci otrovnoj tvari mogu biti izloženi na dva načina – gutanjem dijelova biljke ili, ako vole kopati zemlju oko biljke, dodirom s kožom. Dodir s kožom može izazvati neugodne simptome poput dermatitisa i alergijske reakcije. Kod nekih biljaka poput kaktusa i ruža moramo pripaziti na oštre bodlje i trnje, što može biti jako bolno za psa ako se nabode na njih.

Slika prikazuje listove sobne biljke ctenanthe burle-marxii u krupnom planu

Otrovne – ali koliko?

Imajte na umu da konzumacija bilo kojeg biljnog materijala može izazvati povraćanje i gastrointestinalne smetnje kod životinja, ali se kod biljaka koje su klasificirane kao bezopasne ili samo blago toksične ne očekuje da će bilo kakvi simptomi biti opasni po život vašeg psa – bilo bi potrebno da pojede veliku količinu da bi nastala prava opasnost.

No, postoje i neke biljke koje su jako otrovne za kućne ljubimce i treba ih izbjegavati ako je vaš ljubimac malo znatiželjniji od većine. Kao primjere možemo navesti vrste iz rodova Euphorbia, Dieffenbachia, Kalanchoe, Lilium – mogu prouzročiti ozbiljne probleme, no treba pripaziti i na vanjske biljke poput oleandra, krizantema, pelargonija, cikas/sago palme, Rhododendrona, sjemenki i lišća jabuke i marelice koji mogu itekako biti otrovne za pse ako ih progutaju.

Simptomi trovanja

Najčešći simptomi trovanja kod pasa su povraćanje, letargija, proljev, depresija, bol u trbuhu, hipersalivacija, anoreksija, drhtanje, alergijski dermatitis, oralna iritacija, bol i oticanje usta, jezika i usana, prekomjerno slinjenje, otežano gutanje, nekoordinacija, dermatitis, bol u abdomenu, proljev, kolike, depresija i – u najgorem slučaju – smrt.

Kako možemo saznati koje biljke su opasne za kućne ljubimce?

Kako bi uopće pronašli informacije o biljkama koje već imamo u svom domu – jesu li one toksične ili nisu i kako izgledaju simptomi trovanja – najbitnije je poznavati imena biljaka koje imamo.

Ovdje je važno napomenuti da biljke često imaju i po nekoliko uobičajenih imena, ali samo jedno botaničko ime (na latinskom), koje vrijedi univerzalno pa probajte saznati točno ime biljke jer samo tako možete pronaći dobre informacije o njezinoj potencijalnoj opasnosti.

Budući da često po internetu kolaju kriva imena biljaka, za valjane informacije se radije obratite savjetodavnoj službi, botaničkom vrtu, maloprodajnom rasadniku, cvjećaru ili vašem veterinaru. 

Sveobuhvatan popis toksičnih i netoksičnih biljaka za kućne ljubimce možete pronaći na stranicama ASPCA Toxic and Non-Toxic Plants

Biljke bezopasne za kućne ljubimce

Na svu sreću postoji veliki niz prekrasnih sobnih biljaka koje su potpuno bezopasne za pse. Nitko ne traži da se riješite baš svake sobne biljke koju imate u svom domu (vidi niže za dodatne savjete), no kada ćete sljedeći put ići u potragu za novom sobnom biljkom, predlažemo da doma odnesete jednu od sljedećih:

slika prikazuje kašetu s raznim sobnim biljkama untra. vide se različite peperomije, pepromia tetraphylla, peperomia argyreia i pepromia verticillata

Peperomia 

Peperomia tetraphylla, verticillata, obtusifolia, argyreia,… ima ih toliko različitih da nitko neće ni znati da su sve iz iste porodice ako doma započnete kolekciju peperomija. Osim što su izrazito zahvalne sobne biljke, potpuno su bezopasne za kućne ljubimce.

Silak prikazuje listove sobne biljke calathea network u krupnom planu

Calathea, Maranta, Ctenante 

Žive boje vrsta iz porodice Marantaceae bi nas mogle navesti da posumnjamo da su toksične, no one su srećom potpuno bezopasne za kućne ljubimce!

Paprati 

Bilo u domu ili šetnji šumom, ne morate se bojati ako vaš pas pojede malo listića paprati. 

No pazite, vrste iz roda Asparagus (ukrasne šparoge) koje izgledom podsjećaju na paprati sadrže saponine i toksične su za naše dlakave prijatelje.

Palme

Od palmi koje bez brige možete držati u svom domu, a unijeti će tropski ugođaj u svaki prostor, možemo izdvojiti popularne Chamaedorea elegans (palma sreće), Dypsis lutescens (areka palma) i Howea forsteriana (kencija). 

Pazite, Cycas revoluta (cikas, sago palma) jako je otrovna i radije ju zaobiđite u vrtnom centru. 

Slonova noga

Ako imate puno svjetla u prostoru, slonova noga (Beaucarnea ili Nolina recurvata) će se definitivno dobro slagati s vama i vašim psom. Za mace nismo sigurni, ali više zbog dugačkih tankih listova koji bi im mogli biti zanimljive “igračke”, nego zbog moguće toksičnosti, jer ovaj sukulent to nije. 

Pachira aquatica

Popularnog naziva “drvo novca”, pahira nam ne donosi samo novac i sreću – ova nekomplicirana ljepotica neće naškoditi psu ako slučajno koji listić završi u njušci. Pahira se može pronaći u raznim veličinama pa su manje odličan izbor za male prostore, a visoka stabla s isprepletenim deblom ako ste u potrazi za ‘statement’ biljkom. 

Hoya sp.

U zadnje vrijeme sve popularnije viseće i cvatuće biljke, hoje su potpuno bezopasne za našeg dlakavog prijatelja. Naravno, ne dajte živitotinji da ju baš žvače jer joj može pozliti od prevelike količine bilo kakvog biljnog materijala. 

Slika prikazuje grupicu zračnih biljaka na drvenom stolu

Tillandsia sp. 

Zračne biljke spadaju u skupinu bezopasnih za životinje, no postoji naravno opasnost da pas zamijeni zračnu biljku zanimljivog izgleda za svoju igračku ako ju može dohvatiti – elegantno riješenje je objesiti ju na neki držač poput Kote himmelija. 

Bosiljak 

Postoje neki začini koji kod pasa mogu izazvati smetnje ako ih proguta (poput vlasca i mente), no bosiljak ne samo da je potpuno bezopasan za pse, nego će i vama dati priliku da ga svježeg dodate u razna talijanska jela.

Biljni terarij

Možda smo ga trebali staviti na prvo mjesto jer je 100 % siguran za sve životinje. Staklenka priječi životinjama pristup biljkama pa nema straha od trovanja, grickanja ili uništavanja listića. Ovo je i super poklon za vlasnike kućnih ljubimaca! 

Slika prikazuje sivog kuštravog psa kako leži pored biljnog terarija u staklenci

Sobne biljke & znatiželjan pas – nije nemoguće!

Ako je vaš ljubimac posebno znatiželjan, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ga obeshrabrili da gricka lišće ili njuška i kopa oko biljaka:

• Zadovoljite fizičke i psihičke potrebe vašeg psa. Ako pas dobiva dovoljno fizičkog kretanja, naše pažnje, igre i mentalne stimulacije tijekom dana, manja je vjerojatnost da će ga uopće zanimati kopanje ili grickanje biljaka. Psi često grickaju razne stvari iz čiste dosade. 

• Smjestite toksične biljke na mjesta do kojih pas ne može doći – u sobu u koju pas nema pristup, montirajte biljku na zid, objesite ju u visilicu ili smjestite na namještaj poput polica, regala ili povišenih stalaka za biljke. Imate već kolekciju egzotičnih (i toksičnih) biljaka? Smjestite ih u zaštićenu vitrinu. Ako se toksična biljka nalazi u vrtu, imajte psa pod stalnim nadzorom dok boravi u vrtu. 

Slike prikazuje razne stalke za sobne biljke u prostoru

• Vrlo je vrijedno uložiti truda u učenje signala poput ‘fuj/ostavi” uz koje psa možemo odvratiti od nama nepoželjnih ponašanja poput grickanja listića biljaka i preusmjeriti ga na neka poželjnija ponašanja poput grickanja vlastitih igračka. S puno keksića i ponavljanja, možemo i najupornijeg psa naučiti da je naš fikus ‘fuj’. 

• Klonite se organskih gnojiva na bazi algi. Kućni ljubimci vole miris gnojiva, a to ih potiče da kopaju po zemlji i žvaču lišće. Isto vrijedi i kad presadite biljku u novi svježi supstrat. Miris svježe zemlje jako je interesantan za psa pa spriječite pristup novopresađenoj biljci ili imajte psa na oku ako ima pristup toj biljci. Ako pas uporno želi kopati po zemlji u tegli možete ju prekriti i s dekorativnim kamenčićima.

Što učiniti ako sumnjate na trovanje?

Ako sumnjate da je vaš pas progutao neki dio biljke, identificirajte biljku, saznajte koliko je pojedeno, pratite simptome i obratite se vašem veterinaru ili veterinarskoj ambulanti s hitnim prijemom. Ako ne znate ime biljke, uslikajte ju ili ju ponesite sa sobom – veterinari imaju puno iskustva s trovanjima i često će znati o kojoj je biljci riječ. Svakako, spremite broj hitnog veterinarskog prijema u mobitel jer se nezgodne mogu dogoditi i uz sve mjere naše presdostrožnosti! 

Niste sigurni je li Vaša biljka sigurna za psa? Pošaljite nam nazive i slike na info@walden-plants.hr za savjete.