Mušice u terariju

Nedavno smo pisali o malim crnim mušicama u sobnom bilju i metodama kako ih se možemo riješiti. 

Problem pojave mušica u terariju je zasebna tema jer se one u zatvorenoj staklenci u kojoj vlada konstantno vlažna atmosfera voljno i nekontrolirano razmnožavaju, bez ikakve mogućnosti “izlaska” pa vrlo brzo možemo imati pravu invaziju mušica – terarij u kojem istovremeno leti 30, 50 ili 100 mušica! 

silka je ilustracija terarija u kojemu lete tri male mušice. Teraij ima plutni čep i posađene iljke unutra, slik prikazuje isječak gonjeg djela staklenke. Ilustracija je ručno crtana, kao gruba skica tušem.

To nipošto ne želimo, iz više razloga.

Osim što je vizualno neugodno, ličinke mušice mogu krenuti žvakati korjenčiće mladih biljaka pa postoji realna mogućnost da s vremenom postanu kobne za biljčice u terariju. 

Prevencija pojave tresetne mušice u terariju

Potpuno izbjeći pojavu mušica u terariju je Sizifov posao i koliko god se trudili primijeniti sve metode koje opisujemo u članku o rješavanju mušica u sobnom bilju, dovoljno je da samo jedna mušica zaluta u terarij i napravi kaos. 

Metoda koja nam se pokazala najbolja pri izradi terarija i koju redovito primjenjujemo je da svaki Walden terarij tretiramo korisnim nematodama (Steinernema feltiae) koje suzbijaju ličinke male crne mušice i pobrinu se oko toga da se tresetna mušica, ako se slučajno nalazi u terariju, ne razmnožava nekontrolirano u tom zatvorenom sustavu. 

Slikan je otvoreni terarij odozgor na sivoj pozadini. Uz terarij na podlozi leže paketić nematoda i pozirna pipeta.

Kako funkcioniraju nematode? 

Nematode “šeću” po vlažnoj zemlji u terariju i aktivno traže ličinke mušice koje eliminiraju. Dokle god u supstratu ima ličinki mušice, one ih suzbijaju, a ako nema više ličinki mušice (ili ih nije ni bilo) nematode odumiru. 

Iako nematodama treba nešto vremena da eliminiraju sve ličinke, one su svakako ekološki najprihvatljivija i najsigurnija metoda. 

Nematode su mikroskopske veličine i nevidljive ljudskom oku, a obično pojavu mušica koje su u terarij mogle dospjeti putem supstrata ili biljaka rješavaju unutar 30-60 dana. Budući da svaki Walden terarij koji napravimo držimo prvih 30 dana na provjeri kod nas, može se dakle ipak desiti da u njemu opazite koju mušicu kad ga donesete doma.

U mom novom terariju leti mušica! 

Ako slučajno ugledate koju malu crnu mušicu u svom novom Walden terariju, ne zamarajte se previše! Dvije, tri ili četiri mušice nisu problem jer se u našim terarijima nalaze nematode koje će ih s vremenom potpuno “riješiti”.

Iako se rijetko dešava, no kako to već ide sa živim organizmima, zna se dogodi da nematode ne uspiju do kraja odraditi svoj posao. Osjetljive su na visoke temperature prilikom transporta, a imaju i vrlo kratak rok trajanja pa to može smanjiti njihovu učinkovitost. 

U slučaju da u svom terariju ipak primijetite invaziju mušica, slobodno nam ga donesite u Walden i mi ćemo ga rado ponovno tretirati s nematodama i ukloniti sve mušice.

Dodatne metode za eliminiranje mušice u terariju

Populacija mušica u terariju se uz tretman nematodama može i brže smanjiti ako u terarij ubacimo komadić samoljepljive žute pločice na koju se mušice rado lijepe. 

Mi ju obično “objesimo” u terarij pomoću pik trake ako baš ugledamo koju zalutalu mušicu, no mogu se položiti i na kamenčiće ili zemlju; u tom slučaju skidamo foliju samoljepljive pločice samo s jedne strane kako se donja strana pločice koju položimo na kamenčiće ne bi zalijepila na njih.

Opcija je i manualno ukloniti ili izbaciti mušicu koju smo ugledali van iz terarija, čisto da ne odloži dodatnih jajašca u zemlju. Ovo svakako radimo na otvorenom, jer nipošto ne želimo da mušica izleti iz terarija i kojim slučajem zarazi ostale sobne biljke.

Slika prikazuje žensku osobu u šarnoj košulji kako stoji ispred izloga trgovine s biljkama s biljnim terarijem u ruci i kistićem tejra mušice iz tearija.

Savjet za kraj…

Mušice i drugi štetnici naravno mogu uletjeti u vaš terarij naknadno dok terarij stoji otvoren pa ako terarij iz nekog razloga držite otvorenog (na primjer nakon zalijevanja dok se listići ne osuše ili po ljeti kada su vrućine kako bi spriječili pregrijavanje terarija i slične situacije), otvor terarija možete prekriti komadićem mrežice protiv komaraca ili nekom prozračnom gazom i osigurati ju s gumicom. Time sprječavate mogućnost ulaska mušice i drugih štetnika koji bi uživali u konstantnoj vlažnoj i toploj mikroklimi koja unutar terarija vlada. 

Slika prikazuje otklopljeni biljni terarij u trbušastoj staklenci. Uz terarij je naslonjen pluteni čep, a otvor na vrhu staklenke je prekriven bijelom finom mrežicom.

Za bilo kakva pitanja, slobodno nam se obratite na info@walden-plants.hr ili nas nazovite na 091 509 6092.