Savjeti za pravilnu njegu terarija u zimskim mjesecima

Slika prikazuje okruglu stakenku bijnog terarija slikanu odozgor. Unutra su posađene razne biljke u crvenim i zelenim nijansama. Terarij je na svijetloplavoj podlozi, oko njega su razbacani razni božićni ukrasi i grančice bora.


U kasnu jesen, kad su dani već vidno kratki, a često i oblačni i kišoviti, dobro je provjeriti odgovara li vašem terariju mjesto na kojem je uživao tijekom proljeća i ljeta. Ako je mjesto na kojem terarij stoji premračno, trebali bi ga pomaknuti bliže prema izvoru svjetlosti (dakle prozoru) gdje će dobivati više svjetla tijekom dana. 

ZUBATO SUNCE

Sunce je po zimi puno blaže nego po ljeti pa “kupanje” terarija u nešto direktnog sunca, osobito s prozora orijentiranog na istok može čak biti i blagodatno za njega no u principu izbjegavamo dugoročno izlaganje terarija direktnom suncu i tražimo mu mjesto gdje će uvijek hvatati čim više indirektnog/filtriranog svjetla. 

APLIKACIJE ZA MJERENJE SVJETLOST I KAKO IH KORISTITI

Kako bi odredili dobiva li terarij dovoljno svjetla od pomoći mogu biti aplikacije za mobitele, tzv. “svjetlomjeri” – ukucajte pojam “light meter” u vaš app store i izbacit će vam razne opcije, a možete isprobati i nekoliko njih. 

Za mjerenje osvjetljenja obično je potrebno ugasiti umjetnu rasvjetu i okrenuti kameru mobitela prema prozoru, no neke aplikacije funkcioniraju i drugačije – svakako pratite upute na aplikaciji! 

IDEALNA SVJETLOST 1500-2000 LUXA!

Vaš svjetlomjer bi na na mjestu gdje je terarij smješten trebao pokazivati vrijednosti prosječne osvijetljenosti od barem 1000 luxa (odnosno 100 fc), a u idealnom slučaju između 1500-2000 lux-a (150-200 fc). 

Neke aplikacije pokazuju osvjetljenost pojednostavljeno kao “very low”(jako niska),  “low”(niska), “medium”(srednja), “high”(visoka) i “very high”(jako visoka). 

Terariju trebamo pronaći mjesto gdje dobivamo vrijednosti “low” i “medium”.

Osvijetljenost se naravno tijekom dana, sata pa i iz minute u minutu drastično mijenja. Ponovite mjerenje nekoliko puta tijekom jednog dana, ponovite ga i više puta kroz par dana. Aplikacije “svjetlomjeri” nisu precizne kao pravi svjetlomjeri, no mogu nam pomoći da naše ljudsko oko, koje ne zna najbolje odrediti što je to “svijetlo mjesto bez direktnog sunca”, istreniramo da lakše prepozna jesu li svjetlosni uvjeti povoljni za držanje terarija. 

Na slici se vidi lampa za rast biljaka u lijevom gornjem kutu kako obasijava listove biljke Pileje


ŠTO VAŠ TERARIJ “VIDI”

Drugi trik koji volim preporučiti je da provjerite što vaš terarij tamo gdje je smješten vidi. Za to trebate spustiti glavu u razinu terarija i promatrati što terarij “vidi” kroz prozor. Čim više nebeskog svoda vidi, to će terarij dobivati više svjetla.

Dakle, idealna lokacija u prostoru je ona na kojoj će terarij vidjeti čim više neba, a pritom biti zaštićen od direktnog sunca kad su sunčani dani.

Upravo se u zimskim mjesecima trebamo potruditi da terarij na mjestu gdje smo ga smjestili “vidi” čim više nebeskog svoda. 
Ponekad to može čak značiti da terarij trebamo premjestiti u drugu sobu koja naprosto ima bolje svjetlosne uvjete preko zime. 

ISTI TRIK, DRUGE BILJKE 

Isti trik možete primijeniti na sve vaše sobne biljke koje vole dobivati puno indirektne svjetlosti i tako provjeriti je li im možda premračno tamo gdje trenutno stoje. 

TERARIJI & TEMPERATURA

Terarij uvijek izbjegavamo smjestiti odmah uz prozor ili na prozorsku dasku, gdje su velike fluktuacije temperature, no već mali pomak terarija prema prozoru (= svjetlu) može učiniti razliku. 

Također, pazite u sezoni grijanja da terarij nije blizu radijatora, grijalice ili kamina, kako se biljčice ne bi “skuhale” u zatvorenoj staklenci. Terariji vole umjerene temperature i najbolje im paše sobna temperatura koja je i nama najugodnija.
Terarij nikako nemojte smjestiti negdje gdje bi mu moglo biti prehladno, poput negrijane lođe, balkona ili pokraj otvorenog prozora.

JOŠ MALO SAVJETA

Pratite i pregledajte vaš biljni terarij. Terarij će vam najbolje reći smeta li mu nešto.

Ako dobiva premalo svjetlosti, u vlažnoj atmosferi koja unutra vlada lako se može javiti plijesan, često na vrhu nekog izdanka ili listića, na kamenčićima, mahovini…. Zbog manjka svjetla, biljke će se jako izdužiti i nagnuti prema prednjem dijelu staklenke (u potrazi za svjetlom). Novi listići će biti puno sitniji. To su definitivni znakovi da terariju dugoročno nedostaje svjetla! Biljke u stražnjem dijelu terarija zbog manjka svjetla mogu propasti, osobito ako terarij zaboravimo rotirati tu i tamo za 180 stupnjeva i ako terarij smjestimo na police “niše”, koje dopuštaju prolaz svjetla isključivo s jedne (prednje) strane.

Ako terarij pak stoji na presvijetlom mjestu, na direktnom suncu ili na mjestu gdje dolazi do čestih promjena temperature (preblizu prozora, preblizu radijatora koji palimo/gasimo i slično), jako će i konstantno kondenzirati, što isto nije poželjno. Želimo da se terarij svaki dan umjereno rosi.

LED RASVJETA

U slučaju da nikako ne možete pronaći odgovarajuće mjesto za terarij, preko zime im možete pomoći i na način da iznad terarija smjestite običnu LED lampu (oko 10-20 cm iznad vrha terarija).

Ovo je osobito dobra opcija ako terarij ima stakleni čep i kod terarija s uskim otvorom i bucmastijim tijelom (poput demižona), budući da veliki pluteni čepovi blokiraju svjetlost. Lampu možete usmjeriti i prema jednoj od strana staklenke pa terarij rotirati prema potrebi kako se biljke ne bi naginjale isključivo prema strani lampe.

Druga opcija bi bila uložiti u specijalnu LED lampu za biljke, osobito ako imate puno sobnih biljaka. Sobne biljke možemo grupirati ispod lampe, kako bi im malo olakšali mračne zimske uvjete, no pazite -> LED lampe za biljke su odlične za sobne biljke, no često presnažne za terarije. Takve lampe bi trebalo odmaknuti oko 40-70 cm od vrha terarija (ovisno o specifikacijama lampe) ili terarij smjestiti u grupicu s drugim sobnim biljkama čije će lišće malo filtrirati jačinu svjetlosti lampe.

LED lampe su štedljiva opcija, troše malo struje, imaju jako dug životni vijek, a mogu učiniti veliku razliku za naše biljke, osobito zimi. 

Žarulja stoji na betnoskoj podlozi na drvenom stolu, u pozadini se vidi kartonska ambalaža i jedna biljka u ukrasnoj teglici od terracotte


Za kraj bi vam preporučili da s vremena na vrijeme ponovno pročitate naše Upute za njegu terarija, a ako imate bilo kakva svjetlosna ili druga pitanja, slobodno nam se javite na info@walden-plants.hr ili nam pošaljite poruku na Instagram ili Facebook.