Optimalan smještaj terarija kroz godišnja doba

interijer s metalnom policom na kojoj se nalaze razne sobne biljek i jedan biljni terarijSvi mi znamo da se promjenom godišnjih doba mijenjaju svjetlosni i toplinski uvjeti vani, ali i u našim domovima. Zimi i ljeti su te promjene najveće, pa promjena pozicije terarija unutar prostora može biti vrlo korisna (ako ne i potrebna).

Kad biramo ili mijenjamo poziciju terarija unutar prostora, moramo pripaziti da je uvijek prilagođena onome što terariji najviše vole i traže, a to je svijetlo mjesto bez direktnog sunca i temperature između 17-25 °C.

U praksi to znači da ćemo ljeti terarij možda morati odmaknuti od izvora svjetlosti (=prozora) prema unutrašnjosti prostorije ili stvoriti ugodnije svjetlosne uvjete pomoću lagane zavjese. Ako je jako sparno, paljenje klime neće samo nama goditi (samo pripazite da klima ne „udara“ baš u terarij i druge sobne biljke). Kod ekstremnih ljetnih vrućina, osobito u neklimatiziranim prostorijama, terarij možemo držati i otvorenog, no onda ga je potrebno svaki dan prskati s destiliranom vodom kako bi ga malo ohladili i održali stabilnu količinu vlage koja brže isparava iz sustava čim je toplo.

Zimi, kada su dani kratki i oblačni, terarij možemo približiti prema prozoru kako bi ulovio čim više svjetla, no moramo paziti da terarij ne stoji blizu radijatora ili nekog drugog izvora topline. Terariju, a i drugim sobnim biljkama kroz mračne zimske mjesece možemo pomoći i s umjetnim osvjetljenjem (najštedljivije su LED žarulje).

Također, budući da terariji nisu baš obožavatelji velikih i čestih promjena u temperaturi, nije uputno smjestiti ih odmah uz prozor (pa čak i ako je orijentiran prema Sjeveru, gdje nema direktnog sunca) ili na metu propuha, one mitske pojave koje se iz generacije u generaciju na Balkanu i mi sami klonimo 🙂

ljetno sunce baca sjene na kameni zid ispred kojeg ruka drži biljni terarij u staklenciBudući da je nekada teško odrediti što je to točno svijetlo mjesto bez direktnog sunca u kojem uživaju terariji, ali i neke vrste sobnog bilja, evo još malo općih informacija o smještaju terarija s obzirom na orijentaciju prozora:

Sjever – Idealna orijentacija, jer ovdje nemamo uopće direktnog svjetla pa terarij možemo smjestiti ispred i odmah blizu prozora (ne direktno na prozorsku dasku jer su tu prečeste oscilacije u temperaturi).

Istok – Kroz prozore orijentirane na istok ulazi nešto slabijeg direktnog svjetla tijekom jutarnjih sati. Jutarnje direktno sunce je blago, pa terarijima uglavnom neće smetati ako i „ulove“ koju direktnu zraku.

Zapad – Popodnevno direktno sunce koje sija kroz prozore orijentirane na zapad je jako, osobito ljeti, pa svakako moramo paziti da terarij ne stoji na meti direktnih sunčevih zraka.

Jug – Prostorije s prozorima orijentiranim na jug su vrlo svijetle, što terarijima godi osobito tijekom zime, no definitivno moramo paziti da naš terarij stoji negdje gdje nije u doticaju s direktnim sunčevim zrakama.

Postoje još razni faktori koji mogu utjecati na idealnu poziciju terarija poput veličine prozora (naravno, što su naši prozori veći, to će prostorija dobivati ukupno više svjetla), zasjene prozora od druge zgrade, visokog drveća i slično, pa i o njima treba razmisliti kada tražimo idealno mjesto za terarij.

Osobno se uvijek vodim rečenicom britanskog botaničara James Wonga pa ga za kraj parafraziram:
svijetlo mjesto bez direktnog sunca je ono gdje po ljeti za vrijeme sunčanog dana bez problema (bez
škiljenja) možemo čitati knjigu.

Kao i kod drugih biljaka koje imamo u našim prostorima, važno je pratiti kako terarij reagira na mjesto na kojemu stoji, pa napraviti eventualne promjene – a u slučaju bilo kakvih nedoumica, slobodno nam se javite na info@walden-plants.hr!