Proljetno čišćenje lišća sobnih biljaka

U održavanju sobnih biljaka važno je redovno brinuti o njihovom lišću kako bi ostale zdrave, čiste i sretne. Jedan od ključnih koraka je uklanjanje prašine s lišća, što pomaže biljkama da bolje dišu i apsorbiraju svjetlost. U ovom blogu dajemo nekoliko savjeta za učinkovito brisanje prašine s lišća sobnih biljaka.

žena u prugastoj majici briše prašinu s velikog lista pomoću zelenih vunastih rukavica

Zašto je uopće važno brisati prašinu s lišća biljaka?

Prašina otežava biljkama da učinkovito obavljaju fotosintezu. Uz to blokira pore na lišću i otežava biljkama da dišu. Uklanjanjem prašine omogućavamo biljkama da bolje dišu, apsorbiraju svjetlost i hranjive tvari što u konačnici znači da će se biljke bolje razvijati i rasti. 

Prašina je i čest alergen pa u rutinu uklanjanja prašine s drugih površina u prostoru definitivno ne smijemo zaboraviti i naše biljke. 

Redovitim brisanjem prašine s lišća lakše ćemo uočiti i neke promjene na biljci, poput štetnika i biljnih bolesti.

Osim funkcionalnih razloga, tu je naravno i estetski! Lišće biljaka naprosto ljepše izgleda kada ih ne prekriva debeli sloj prašine.

ženska ruka prskalicom prska lišće biljaka u interijeru

Kako pravilno obrisati prašinu s lišća?

Najlakši i najbrži način uklanjanja prašine s lišća je ubaciti biljke pod tuš ili u vrt u toplijim mjesecima i istuširati ih s blagim mlazom mlake vode, pustiti ih da se osuše i vratiti na njihovo mjesto. Ako pritom ne želimo da se zemlja u tegli smoči, možemo ju prekriti s nekim vodonepropusnim materijalom. 

No ponekad je tuširanje nezgodno, osobito kod većih biljaka koje su teške i ne da nam se redovito ih prenositi u kupaonu, a postoje i biljke koje ne vole da im se lišće jako smoči pa tu postoje alternativna rješenja za učinkovito brisanje prašine: 

  • Za uklanjanje prašine s većine biljaka možemo koristiti meku krpu, spužvicu ili rukavice za brisanje prašine kako bismo pažljivo i nježno obrisali lišće s obje strane. Pritom možemo koristiti mlaku vodu s kojom smo namočili krpicu ili poprskali biljku prije brisanja. Ako je lišće jako prljavo za čišćenje možemo koristiti sapunicu blagog organskog sapuna za čišćenje.
  • Lišće prije brisanja možemo i preventivno poprskati neem uljem.
  • Za biljke s baršunastim listovima čišćenje prašine s mokrom krpom nije najbolja ideja. Kod takvih biljaka prašinu je najbolje ukloniti pomoću mekog kista. 
  • Sukulente i kaktuse možemo također prebrisati kistom ili prašinu ukloniti prskanjem s prskalicom s blagim mlazom
Žena skida prašinu s baršunastog lista philodendrona pomoću kista

Savjeti za održavanje čistoće lišća

Redovito pregledavajte lišće biljaka i brišite prašinu po potrebi. Izbjegavajte sprejeve za sjaj ili druge proizvode koji mogu oštetiti lišće. Povremeno operite biljke pod tušem s mlakom vodom kako biste uklonili veću količinu prašine. Ako imate vrt, sobne biljke možete naravno u toplijim mjesecima i oprati vani. 

Žena skida prašinu s kaktusa pomoću kista

Zaključak:

Brisanje prašine s lišća sobnih biljaka je važan dio njihove njege i održavanja. Redovito čišćenje lišća pomaže biljkama da ostanu zdrave i sjajne. Uz pravilnu njegu, vaše (čiste :)) sobne biljke će uživati i zahvaliti Vam se boljim i zdravijim rastom!

Ako imate bilo kakva pitanja ili trebate dodatne savjete, slobodno nam se javite na info@walden-plants.hr. Hvala vam što pratite naš blog o biljkama!